Visually impaired man talking on the phone in public

6 verschillende manieren om op uw smartphone te typen voor mensen met een visuele beperking | Gids 2024

0 reacties

Typen op telefoons heeft de afgelopen decennia een aanzienlijke evolutie doorgemaakt. We hebben een lange weg afgelegd van wiebelende verhoogde toetsen op Motorola flip-telefoons en de Nokia 5110. Sinds de komst van smartphones zijn toetsenborden nu volledig virtueel. De meeste smartphones hebben nu een slank toetsenbord dat verschijnt om volledige typefunctionaliteit te bieden.

A timeline with the evolution of mobile smartphones ranging from 1985 to 2015
Evolutie van het toetsenbord van de mobiele telefoon

Deze virtuele QWERTY-toetsenborden voor smartphones zijn echter verre van de meest efficiënte en gebruiksvriendelijke opties om te typen, en ze zijn ook niet toegankelijk voor gebruikers met een visuele beperking, motorische handicap of andere handicaps. Het mooie is dat technologie voortdurend verandert en voldoende is geëvolueerd om inclusief te zijn op het gebied van toegankelijkheid en snellere alternatieven te bieden voor mensen die op zoek zijn naar snellere of creatievere manieren om gegevens in te voeren. De laatste jaren zijn er steeds meer vormen van gegevensinvoermethoden beschikbaar gekomen die afwijken van de conventionele vormen van typen. Dus als je je leven een beetje makkelijker wilt maken, zijn hier 6 verschillende manieren waarop je op je smartphone kunt typen.

Standaard typen

De meeste smartphones, of ze nu Android of iOS zijn, zijn uitgerust met een standaard virtueel toetsenbord met een QWERTY-indeling, wat de industriestandaard lijkt te zijn geworden. (Maar er zijn veel mensen die toetsenborden vinden met de Indelingen van Dvorak of Colemak om sneller en efficiënter te zijn.) Net als bij een fysiek toetsenbord moet een gebruiker de toetsen aanraken om tekst in te voeren. Het verschil is dat u virtuele toetsen op een glazen scherm aanraakt in plaats van een fysieke set toetsen.

Met zowel Android- als iOS-apparaten kun je alternatieve toetsenborden installeren die beschikbaar zijn in hun respectievelijke Play Stores. Deze opties van derden kunnen vaak worden aangepast aan uw behoeften. Sommige alternatieven hebben ook verschillende functies die mogelijk niet beschikbaar zijn via het standaardtoetsenbord dat beschikbaar is op je telefoon. Veel van deze toetsenborden ondersteunen typen in meerdere talen en schakelen tussen deze toetsenborden, terwijl andere het gebruik van emoticons of voorspellende tekst aanbieden.

Image of a high contrast on screen qwerty keyboard. The keyboard has yellow buttons with a black background.

Goede dingen hebben echter vaak een lijst met nadelen. Alle virtuele toetsenborden hebben van nature toegang tot alles wat u erop typt (van uw wachtwoorden tot uw uiterst persoonlijke berichten), en veel smartphonetoetsenborden van derden uploaden gegevens via het internet, waardoor u kunt worden blootgesteld aan datalekken of zelfs identiteitsdiefstal. Toch zijn deze speciale toetsenborden het overwegen waard, aangezien de meeste ervan gratis te gebruiken zijn bij de installatie, u een gepersonaliseerde typervaring bieden en vaak beschikken over tal van aanpasbare functies.

Hoewel standaard typen op dergelijke toetsenborden misschien eenvoudig genoeg lijkt, brengen ze hun eigen uitdagingen met zich mee. Typen wordt bijvoorbeeld moeilijk in alledaagse situaties waarin een gebruiker met het openbaar vervoer reist te midden van veel trillingen, wat de oog-handcoördinatie bemoeilijkt. Zelfs mensen met de beste behendigheid hebben vaak moeite met typen tijdens het reizen in bussen of trams vanwege continue bewegingen. Virtuele toetsenborden hebben ook veel tijd nodig om te worden bediend en zijn vaak inefficiënt vanwege hun kleine formaat, dat zo is ontworpen dat ze in een telefoonscherm passen. Standaardtypen kan op grote schaal worden gebruikt, maar is niet universeel omdat het niet geschikt is voor alle doelgroepen, vooral niet voor degenen die vanwege verschillende handicaps de toetsenborden van de virtuele smartphone niet kunnen gebruiken.

Typen met gebaren

Veel smartphones ondersteunen tekstinvoer door gebruikers in staat te stellen glijdende bewegingen te gebruiken. Deze vorm van typen is een enorm voordeel voor ziende gebruikers, omdat het een andere invoermethode mogelijk maakt die sneller is als je er eenmaal aan gewend bent. Je kunt met deze methode typen door simpelweg je vinger achtereenvolgens van letter naar letter te laten glijden (en de spatiebalk om spaties tussen je woorden in te voegen). In tegenstelling tot standaardtypen hoeven gebruikers niet elke afzonderlijke toets op het scherm in te drukken, omdat ze een continue veegbeweging kunnen gebruiken, zodat ze kunnen typen zonder hun vinger uit te steken. Deze manier van typen kan snel en moeiteloos zijn met behulp van een responsief en nauwkeurig toetsenbord.

Hoe verleidelijk dit invoerparadigma ook mag klinken, het is momenteel echter niet toegankelijk voor blinde gebruikers omdat het moeilijk is om vormgebaren te tekenen op een virtueel toetsenbord zonder toegang tot belangrijke beelden.

Image where gesture typing is shown by a blue line that moves over the on screen keyboard. This is how you can type with gesture typing.

Extern typen

Smartphones zijn een van de meest gebruikte apparaten vanwege hun grootte en draagbaarheid. Veel gebruikers zijn hun telefoon ook gaan gebruiken als hun primaire modus om te werken, vooral tijdens lange ritten. Mensen die gewend zijn om met aanraking te typen en afhankelijk zijn van het gevoel van fysieke toetsen, vinden virtuele toetsenborden echter beperkend en onvoldoende voor hun doel — stel je voor dat je honderden e-mails typt op een klein smartphonetoetsenbord met behulp van twee duimen. Ook al De typesnelheid op het touchscreen loopt snel terug ten opzichte van de typesnelheid die mogelijk is via fysieke toetsenbordenblijven veel smartphonegebruikers liever fysieke toetsenborden gebruiken, omdat ze een tastbaardere typervaring mogelijk maken en minder afhankelijk zijn van voorspellende tekst.

Met veel smartphones kun je verbind fysieke toetsenborden via Bluetooth of via USB draden. Externe toetsenborden zorgen voor een betere ergonomie, zorgen voor intuïtiever typen en voorkomen dat virtuele toetsenborden de helft van het scherm van je telefoon innemen. Veel bedrijven hebben ook een manier gevonden om de externe typervaring te verbeteren door toetsenborden te introduceren die speciaal zijn ontworpen voor telefoons (De K780 van Logitech is het beste voorbeeld) en hebben speciale toetsen om mensen te helpen navigeren in hun mobiele besturingssysteem.

Invoer op het braillescherm (BrailleBack)

Met Braille Screen Input, of BrailleBack, kunnen mensen met een visuele beperking tekst invoeren op hun smartphone. Deze vorm van invoer is beschikbaar voor zowel Android- als iOS-gebruikers en kan worden gebruikt voor zowel gecontracteerde als niet-gecontracteerde braille. Zorg ervoor dat de BrailleBack-opties zijn ingeschakeld om deze vorm van invoer voor uw apparaat te gebruiken.

Google Talkback is een virtueel brailletoetsenbord dat is geïntegreerd in Android waarmee gebruikers braille kunnen typen zonder de hulp van een extern apparaat. Dit toetsenbord maakt gebruik van de 6-punts indeling die veel braillegebruikers al kennen. Invoer op het braillescherm kan ook op je iDevice worden gebruikt. Net als zijn Android-tegenhanger heeft dit toetsenbord geen extra hardware nodig, zoals een braillescherm. Dit toetsenbord kan echter even wennen, omdat het voor sommige taken veegbewegingen gebruikt, zoals met één vinger naar links vegen om één teken aan de linkerkant te verwijderen.

Als u een BrailleBack-gebruiker bent die liever op een fysiek toetsenbord typt in plaats van op een scherm, zijn externe brailletoetsenborden de beste oplossing. Brailletoetsenborden zoals de Hable One zijn een uitstekende fysieke variant van de virtuele BrailleBack. Het is eenvoudig aan te sluiten en zorgt voor een naadloze typervaring.

Image of a woman holding the Hable One and her guide dog sitting next to her. The text reads: Use your Hable Everywhere.

Spraakdicteren

Spraakdicteren is misschien wel een van de meest toegankelijke opties om op je smartphone te typen. Zowel iOS- als Android-smartphones ondersteunen spraakinvoer en stellen gebruikers in staat om op hun telefoon te navigeren, lijsten maken, of stel e-mails samen met behulp van gesproken instructies. Het spraakdictaat is op de meeste telefoons toegankelijk door op het microfoonpictogram te drukken wanneer uw toetsenbord verschijnt. Als je een iPhone hebt, zorg er dan voor dat de optie Dicteren inschakelen is ingeschakeld.

Omdat mensen bijna kunnen praten driemaal zo snel als ze typen, het maakt deze vorm van invoermethode een van de efficiëntere methoden. Typen met behulp van spraakinvoer kan snel en effectief zijn door interpuncties in uw spraak op te nemen, zodat u ze later niet handmatig hoeft toe te voegen. Bijvoorbeeld: „Beste Ed, komma, het vinkje staat in het uitroepteken van de mail.” Spraakdicteren is niet alleen nuttig voor mensen met toegankelijkheidsproblemen, maar ook voor iedereen die typen op relatief kleine toetsenborden een gedoe vindt. Deze vorm van invoer is uitermate geschikt voor handsfree typen of in situaties waarin het lastig zou zijn om handmatig gegevens in uw telefoon in te voeren. Veel smartphones maken ook gebruik van virtuele assistenten, zoals Siri en Google Assistant, waarmee gebruikers oproepen om toegang te krijgen tot het zoeken en uitvoeren van verschillende opdrachten op hun telefoon.

Het is echter niet allemaal zonneschijn en regenbogen. Als gevolg van onnauwkeurigheden in spraak-naar-tekst is stemdicteren zeer gevoelig voor fouten en vereist vaak verdere tekstbewerking van de kant van de gebruiker, wat een belemmering kan zijn voor mensen met een handicap. Deze invoermethode is niet bruikbaar in openbare ruimtes en kan problemen veroorzaken met uw normale spraak- en zinsbouw als u deze te vaak gebruikt.

Stylus-invoer

Stylus, of styluspen, is een andere vorm van virtuele invoer waarbij een pen wordt gebruikt om gebruikers te helpen tekst in hun telefoon in te voeren. Invoer op basis van stylus kan worden beschouwd als vergelijkbaar met virtuele toetsenborden, en het is gunstig voor gebruikers met telefoons met grotere en responsievere schermen. Het is de moeite waard om op te merken dat stylusinvoer meestal een modus is, en gebruikers kunnen in- en uitschakelen om een toetsenbord of toetsenbord te gebruiken. Uw smartphone zet uw handschrift om in kandidaat-tekens of woorden en biedt meestal opties waaruit u het juiste handschrift kunt kiezen.

Een grote zorg voor deze vorm van invoer is nauwkeurigheid en toegankelijkheid. Hoewel dit een geweldige invoermethode is voor slechtziende gebruikers en mensen met een minder complex handschrift, zou het bijna onmogelijk zijn om tekst in te voeren als u een motorische of visuele beperking hebt. Het gebruik van peninvoer is echter handig om een ongebruikelijke reeks tekens in te voeren en tekst in te voeren in situaties waarin u trillingen of bewegingen ondergaat.

Dus, waar wacht je nog op?

Laat je niet beperken door virtuele toetsenborden op je smartphones. Probeer enkele van deze verschillende typemethoden uit en breng je smartphone-ervaring naar een hoger niveau. Wil je meer weten over snel typen op je telefoon? Controleer de Productpagina van Hable One en kijk hoe dit u ten goede kan komen.


Labels:
8 beste mobiele games voor blinde en slechtziende spelers: editie 2024

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.