a child reading a book in braille

Braille lezen: een gids voor 2024

0 reacties

Welkom bij deze uitgebreide gids over het lezen van Braille voor beginners. In eerste instantie kan braille moeilijk te begrijpen en beangstigend lijken om te leren. Maar maak je geen zorgen, velen zijn je voorgegaan en met de juiste structuur en mentaliteit kun je binnen de kortste keren braille leren.

Wanneer het lezen van teksten vanwege een visuele beperking niet meer mogelijk is, kan braille de oplossing zijn.

Het biedt u de mogelijkheid om tekst te lezen door aanraking, met uw vingers. Laten we eerst eens kijken voor wie Braille bedoeld is en waarom u serieus zou moeten overwegen om Braille te leren!

Dingen die u moet weten over het lezen van Braille

Laten we beginnen met het wegnemen van een van de grootste misvattingen over het lezen van braille: de meeste mensen kunnen geen braille lezen vanwege de gevoeligheid van hun vingers. In feite kan slechts ongeveer 10 tot 15% van de mensen geen braille lezen vanwege de gevoeligheid van hun vingers.

Meestal zijn dit mensen die veel met hun handen hebben gewerkt en daardoor de gevoeligheid zijn kwijtgeraakt. Voor anderen kun je over het algemeen braille lezen. Er is eenvoudigweg consistente oefening en de juiste motivatie voor nodig.

Laten we beginnen met de motivatie: waarom zou je in vredesnaam braille willen leren in een digitaal tijdperk? In een wereld waar tekst-naar-spraaktechnologie direct beschikbaar is, zou je het belang van braille in twijfel kunnen trekken. Toch zijn er veel redenen waarom u dit zou moeten heroverwegen en waarom braille echt een essentiële vaardigheid is:

 1. Lezen is niet hetzelfde als luisteren: tekstuele informatie is, wanneer gelezen, gemakkelijker te onthouden dan tekst die wordt gehoord. Met braille kunt u stoppen en nadenken, iets dat veel uitdagender is bij continu afspelen van audio. Wanneer je afgeleid wordt, blijft de audio spelen, terwijl je met braille gewoon stopt met lezen als je afgeleid wordt.
 2. Behoud van uw geletterdheid: Mensen die uitsluitend op gesproken tekst vertrouwen, hebben de neiging hun grammaticale of spellingsvaardigheden te verliezen. Bij Hable zien we dit voortdurend gebeuren wanneer we e-mails en teksten vol grammaticale fouten ontvangen. Dit kan uw professionele en persoonlijke communicatie ernstig schaden. Naast grammatica mis je veel structuur in teksten. Denk aan kopjes, cursieve of vetgedrukte tekst en hoofdletters. Deze informatie is vaak essentieel om de tekst goed te kunnen begrijpen.
 3. Luisteren is niet altijd mogelijk: Stel je voor dat je in drukke openbare ruimtes zit. Zou u in deze situaties niet veel liever kunnen vertrouwen op uw Braille leesvaardigheid?
 4. Lezen met braille laat uw fantasie de vrije loop: de meeste Braille lezers lezen liever in braille dan in audio. Hiermee kunt u lezen met de stem in uw hoofd, niet met de stem van de audiospeler. Wat is er fijner dan buiten in de zon een boek lezen terwijl je het geluid van de fluitende vogels hoort?
 5. Vermindering van de visuele belasting: Ja, zelfs als u in rust kunt zien, kan het voor langere tijd moeilijk zijn om te lezen. Hoofdpijn, vermoeidheid of nekpijn komen vaak voor bij mensen met een visuele beperking die langere tijd lezen. Met braille kun je uren doorgaan zonder dat het lastig wordt.

Nu we de reden achter de rug hebben: hoe groot is de investering om braille te leren? Het korte antwoord: het is moeilijk te zeggen. Het verschilt ongelooflijk per persoon. Het is volkomen nieuw voor iemand om met zijn vingers te gaan lezen in plaats van met zijn zicht of gehoor.

We hebben gezien dat mensen binnen een paar weken in een behoorlijk tempo braille leerden lezen, terwijl mensen er meer dan twee jaar over deden. Eigenlijk doet dit er niet zoveel toe. Het gaat erom dat je consistent bent, dat je steun krijgt van mensen om je heen en dat je die zo snel mogelijk in je dagelijkse leven gaat gebruiken.

We zullen hier dieper op ingaan in het gedeelte met aanvullende tips, maar eerst moeten we begrijpen hoe braille werkt. Wat nog belangrijker is, onderzoek de (eigenlijk heel logische) structuur van braille.

Braille-alfabet

In feite is braille niet zozeer een alfabet of taal, maar eerder een code. Terwijl talen zich in de loop van de tijd organisch hebben ontwikkeld en voortdurend zijn geëvolueerd, is Braille gebaseerd op een systeem dat in 1824 door Louis Braille werd ontwikkeld. In tegenstelling tot wat je zou denken, heeft dit veel voordelen.

Hierdoor is braille gebaseerd op logica en echt systematisch, wat de snelheid van het leren van braille ten goede komt. Als je dieper in het Alfabet wilt duiken, hebben we hierover een uitgebreide blog geschreven.

Verrassend genoeg heeft Braille ook een aantal intuïtieve functies als het gaat om het lezen van braillecijfers en leestekens; we zullen hier in de volgende sectie dieper op ingaan. Hoe werkt braille eigenlijk?

Braille-alfabet

Braille lezen: verschillende methoden

 1. Het leren van de alfabet letter van braille

Braille bestaat uit 6 punten (of 8, maar daar komen we later op terug) die uitgelijnd zijn in 2 verticale rijen van 3 punten. Het punt linksboven is punt 1, daaronder punt 2, daaronder punt 3 en de andere kolom bevat de punten 4,5 en 6. Op basis van welke punten omhoog staan, beschrijft de cel een letter, cijfer of leesteken .

Als bijvoorbeeld alleen punt 1 wordt verhoogd, hebben we de letter 'a'. Wanneer de punten 1 en 2 omhoog staan, hebben we de letter 'b'. Dit is waar de logica begint. De eerste 10 letters (a tot j) zijn hetzelfde als de volgende 10 letters (k tot t), maar voor de volgende 10 letters wordt punt 3 ook verhoogd.

Dan volgt 'u' tot 'z' dezelfde logica als 'a' tot 'e', ​​maar met de punten 3 en 6 omhoog. Afgezien van de 'w' bestond de 'w' niet in het Frans toen de braillecode werd ontwikkeld. Daarom volgt deze niet de logica.

In wezen betekent deze logica dat je alleen de letter ‘a’ tot en met ‘j’ hoeft te leren en dat je het hele alfabet al kent.

Deze logica is geweldig en het is iets waar je altijd op kunt terugvallen, maar het is niet altijd aan te raden om braille in de volgorde van het alfabet te leren. In plaats daarvan raden de meeste brailleleermethoden aan dat u braille leert op basis van vormen.

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het leren van de a,b,k en l. Waar de 'a' een enkele punt is, is de 'b' een halve lijn, de 'l' een volledige lijn en de 'k' een open lijn. Braille leren op basis van vormen is meestal gemakkelijker als het gaat om het onderscheiden van de verschillende vormen op basis van aanraking.

 1. Leestekens en symbolen begrijpen

Hoe werkt het lezen in braille als het gaat om cijfers, symbolen en interpunctie? Ook hier zal de systematische aanpak van braille ons helpen.

 • Nummers. Cijfers lijken op de eerste 10 letters van het alfabet, maar met het brailleteken ervoor. Bij dit hekje zijn de punten 3,4,5 en 6 verhoogd. Wanneer dit teken vóór de 'a' wordt geschreven, betekent dit het cijfer '1'. De 'b' verandert in de '2', je begrijpt het wel. Een hekje breekt dan telkens wanneer er een spatie wordt geschreven.
 • Hoofdsteden. Dit werkt op dezelfde manier voor hoofdletters, nu wordt het hoofdletterteken vóór de hoofdletter geschreven. Het hoofdletterteken in braille is punt 6.
 • Leestekens en symbolen. Hier worden opnieuw de eerste 10 letters van de braillecode gebruikt. Om de meest voorkomende leestekens te krijgen, plaatst u eenvoudigweg de eerste tien letters in het onderste deel van de cel. De 'a' (punt 1) wordt bijvoorbeeld één punt lager gezet en wordt gewoon punt 2. Punt 2 geeft u de komma. Als je de 'b' (punten 1 en 2) weglaat, worden het punten 2 en 3, wat staat voor de puntkomma.

Klik hier voor de volledige tabel met brailleletters, cijfers en leestekens.

Braille-interpunctie
 1. Herkennen van samentrekkingen en korte woorden

Wij hopen dat u het tot nu toe heeft kunnen volgen. Laten we een niveau hoger gaan en kijken naar samentrekkingen en korte woorden.

Om het lees- en schrijftempo van braille te versnellen, zijn er contracten ontwikkeld. Wat dit in wezen betekent, is dat je minder letters nodig hebt om één woord te schrijven. Voor enkele van de meest voorkomende woorden zoals 'voor', 'en' en 'de' is er sprake van een samentrekking van één cel:

 • Punten 1,2,3,4,5 en 6 omhoog betekenen 'voor'.
 • Punten 1,2,3,4 en 6 omhoog betekenen 'en'.
 • Stippen 2,3,4 en 6 omhoog betekenen 'de'.

Maar er zijn ook letters die, als ze alleen worden weergegeven, een heel woord beschrijven. Bijvoorbeeld:

 • De letter 'b' (punten 1 en 2) betekent als je langs staat: 'maar'.
 • De letter 'c' (punten 1 en 4) betekent als je alleen staat: 'kan'.
 • De letter 'z' (punten 1,3,5 en 6) betekent op zichzelf: 'as'.

Daarnaast heb je ook veel korte woorden, waarbij bijvoorbeeld de combinatie van het schrift 'bc' in braille staat voor 'omdat', 'ab' staat voor 'over' en 'yrvs' staat voor 'jezelf'. Naast deze volledige woorden zijn er ook beginlettercontracten en eindlettercontracten.

Dit zijn groepen die in woorden kunnen worden gebruikt om ze in te korten. In totaal heb je de volgende soorten weeën:

 • Alfabetische bewoordingen , zoals punten 1,2 ('b')' voor 'maar'.
 • Sterke groepstekens , zoals punten 1,2,4 en 6 voor 'ed' aan het einde van een woord.
 • Sterke samentrekkingen , zoals punten 1,2,3,4 en 6 voor 'en'.
 • Sterke woordtekens , zoals punt 1 en 6 voor 'kind'.
 • Lagere groepstekens , zoals punten 2,3,5 en 6 (lagere g) voor 'gg'.
 • Lagere woordtekens , zoals punten 2,3 en 6 voor 'zijn'.
 • Samentrekkingen van beginletters , zoals punt 5, gevolgd door punten 1 en 3 voor 'weten'.
 • Groepstekens met laatste letters , zoals punten 4 en 6, gevolgd door punten 2,3,4 en 5 voor 'ount'
 • Korte woorden , zoals 'afn' voor 'middag'.

Voor een volledig overzicht van de verschillende weeën adviseren wij je dit spiekbriefje te gebruiken.

Aanvullende tips

 1. Leer samen en maak het nuttig vanaf minuut één

Het kan boeiender en minder intimiderend zijn als u niet alleen bent. Overweeg om lid te worden van een studiegroep of een leerpartner te zoeken. Dit biedt niet alleen morele steun, maar stelt je ook in staat tips en trucs te delen, waardoor het proces dynamischer en interactiever wordt.

Probeer vanaf dag één het geleerde in praktijksituaties toe te passen. Dit kan zo simpel zijn als het labelen van huishoudelijke artikelen met braillelabels of proberen kleine brailleteksten te lezen. De onmiddellijke toepassing van uw vaardigheden versterkt het leren en demonstreert de praktische bruikbaarheid van braille in het dagelijks leven.

 1. Consistentie boven intensiteit

Consistentie is essentieel bij het leren van nieuwe vaardigheden, en braille vormt daarop geen uitzondering. Het is beter om elke dag een kleinere hoeveelheid tijd te besteden aan oefenen, dan onregelmatig lange, intensieve studiesessies te proberen.

Deze consistente aanpak helpt bij geleidelijke, gestage vooruitgang en vermijdt het gevoel overweldigd te worden. Reserveer dagelijks een vaste tijd voor het oefenen van braille. Dit kan inhouden dat u brailleteksten leest, in braille schrijft of zelfs gewoon vertrouwd raakt met verschillende braillepatronen.

 1. Ga aan de slag en oordeel later of braille iets voor u is

Het is belangrijk om braille een eerlijke kans te geven voordat u besluit of het geschikt voor u is. In eerste instantie lijkt het misschien een uitdaging, maar oordeel niet overhaast. Gun uzelf de tijd om vertrouwd te raken met het tactiele leesproces. Naarmate u vordert, zult u beter begrijpen hoe braille in uw leven past en of het aan uw behoeften voldoet.

Bedenk dat het leren van braille niet alleen om geletterdheid gaat; het gaat ook over onafhankelijkheid, vertrouwen en het openen van nieuwe wegen voor communicatie en leren. Uiteindelijk kom je er misschien achter dat braille niets voor jou is, en dat is helemaal prima. Nu weet je het tenminste zeker!

Kortom, het leren van braille is een reis die geduld, oefening en een positieve benadering vereist. Door samen te leren, consistentie te behouden en jezelf de tijd te geven om je aan deze nieuwe vaardigheid aan te passen, kun je van braille een waardevol onderdeel van je leven maken.

Vergeet niet dat elke expert ooit een beginner was, en met de juiste instelling kun jij ook braille onder de knie krijgen.

Braille-bronnen

Voordat we u op reis sturen om braille te leren, volgen hier enkele van onze favoriete hulpmiddelen die het proces eenvoudiger en leuker maken!

 • The Braillist Foundation : Een geweldige groep mensen uit Groot-Brittannië, waar we graag mee samenwerken. Zij hebben cursussen en steungroepen ontwikkeld die u helpen met het leren van Braille vanaf 0. Met name de cursus “Braille voor beginners” is uitermate nuttig.
 • Gebruik goedkopere brailletypeapparaten zoals de Hable One . Honderden mensen zijn u voorgegaan met het leren van braille met behulp van de Hable One. Het is de perfecte manier om braille vanaf het begin bruikbaar te maken; onze ervaring is dat je binnen enkele dagen sneller typt dan voorheen.
 • Er zijn veel lokale organisaties die je kunnen helpen met het leren werken met braille. Denk aan Lighthouses for the Blind in de VS, CNIB in Canada of de RNIB in Groot-Brittannië. Weet u niet zeker welke lokale organisatie u kan helpen? We hebben een enorme database waarin we u aan de juiste persoon kunnen koppelen. Stuur ons eenvoudig een e-mail: support@iamhable.com
een man die in het openbaar braille leest

FAQ

Heb je beide handen nodig om braille te lezen?

Wanneer u beide handen kunt gebruiken, is dit de voorkeursmethode voor het lezen van braille. De reden is dat het u helpt bij de oriëntatie en ervoor zorgt dat u op de juiste lijn zit.

Wanneer je halverwege de zin bent, gaat een van je handen terug naar het begin van de zin, terwijl je andere hand de zin blijft lezen. Zo kun je je oriënteren als je begint met het lezen van de volgende zin. Voor computerbraille is dit niet belangrijk, aangezien er maar één regel is.

Het is echter mogelijk om braille met slechts één hand te lezen. Het vereist alleen wat extra oefening.

Kan ik mezelf braille leren?

Ja, het is mogelijk om jezelf braille te leren. Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar, waaronder online tutorials, brailleboeken en instructiemateriaal dat het zelfleren kan vergemakkelijken. Maar denk eens na over de punten die we hierboven hebben genoemd, probeer uw ondersteuningsteam op te bouwen en doe het stap voor stap.

Hoe lang duurt het doorgaans om braille te leren?

De tijd die nodig is om braille te leren, varieert sterk van persoon tot persoon. Sommigen leren de basisprincipes binnen een paar weken, terwijl anderen er enkele maanden tot jaren over kunnen doen, afhankelijk van factoren zoals consistentie in de praktijk en eerdere ervaringen met tactiel leren. Het hangt ook af van wat je leerdoelen zijn, of je alleen labels wilt kunnen lezen of dat je braille wilt gebruiken voor je werk.

Lees jij braille van links naar rechts?

Ja, braille wordt doorgaans van links naar rechts gelezen, vergelijkbaar met de leesrichting van het Engels en vele andere talen.

Wat is het verschil tussen braille 6-punts en 8-punts braille?

Standaard braille met 6 punten bestaat uit zes punten gerangschikt in twee verticale kolommen, waardoor 64 mogelijke combinaties mogelijk zijn. De 8-punts braille breidt dit uit door twee extra punten toe te voegen onder de bestaande zes, waardoor er meer combinaties mogelijk zijn voor extra tekens en symbolen.

8-punts braille wordt ook wel computerbraille genoemd en wordt voornamelijk gebruikt voor apparaten zoals brailleleesregels. 8-punts braille maakt efficiëntere manieren mogelijk om braille te lezen. Bij 6-punts braille heb je een hoofdletter nodig, bij 8-punts braille voeg je gewoon punt 8 toe aan de letter.

Waarom bestaat braille niet alleen uit letters in verhoogde vorm?

Braille bestaat niet alleen uit letters in reliëf, omdat het is ontworpen om efficiënt tastbaar te zijn, waardoor het sneller kan worden gelezen door aanraking. Verhoogde letters, die standaarddruk nabootsen, zouden groter en complexer zijn, waardoor tactiel lezen langzamer en minder praktisch zou worden. Het puntensysteem van Braille is compacter en gemakkelijker te onderscheiden op de tast.

We hopen dat u met deze gids nu weet hoe u braille kunt leren, hoe u letters, cijfers en zelfs leestekens in braille kunt lezen. De volgende stap is dat u aan de slag gaat.

Op deze blogpagina vindt u meer bronnen die u kunnen helpen aan de slag te gaan. Als u nog steeds niet zeker weet of het leren van braille iets voor u is of hoe u moet beginnen, neem dan contact met ons op via support@iamhable.com . Wij zijn hier om jouw cheerleader te zijn en te helpen wanneer je het nodig hebt! Je bent al zo ver gekomen, er is geen reden waarom je dit niet zou kunnen doen. Veel succes, je hebt dit.


Labels:
Hoe te schrijven in Braille | een 2024 Gids

VoiceOver gebruiken: een volledige gids

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.