Student learning to write in Braille

Hoe te schrijven in Braille | een 2024 Gids

0 reacties

Braille is niet alleen bedoeld om te lezen, het is ook geweldig om te schrijven! Leuk je hier te zien, klaar om je te verdiepen in het leren schrijven in braille. Maak je geen zorgen, iedereen begint helemaal opnieuw. Het gaat erom die eerste stap te zetten en deze vol te houden.

Beschouw braille als een leuke manier van schrijven die je gemakkelijk onder de knie hebt. De beslissing om het te leren is een grote stap voorwaarts. Het gaat niet alleen om het zetten van punten op een pagina; het gaat over het openen van een geheel nieuwe manier van chatten en ideeën delen. Schrijven in braille is effectief wanneer u het gebruikt voor het labelen van items, het maken van snelle aantekeningen of het effectiever gebruiken van technologie zoals smartphones.

Laten we het dus leuk en gemakkelijk houden. Naarmate je er beter in wordt, zul je zien dat braille meer is dan alleen schrijven: het gaat om op een bijzondere manier contact maken met anderen. Klaar om te starten? Laten we samen de wereld van braille betreden en elke punt laten tellen!

Een witte hand en een zwarte hand, de een helpt de ander braille te begrijpen

Dingen die u moet weten over schrijven in braille

Heeft u zich ooit afgevraagd wat het schrijven in braille inhoudt en hoe dit in onze digitale wereld past? Nou, je bent op de juiste plek! Deze blog is je gids, vooral als je net begint. Zie het als braille voor beginners: we hebben alles gedekt, van de basis tot enkele coole dingen die je met braille kunt doen.

Laten we eerst een grote vraag beantwoorden: waarom zou je braille leren om te schrijven in een tijd waarin alles lijkt te draaien om schermen en stemcommando's?

 • Het onderhouden van uw geletterdheid. Mensen die uitsluitend op gesproken tekst vertrouwen, hebben de neiging hun grammaticale of spellingsvaardigheden te verliezen. Bij Hable zien we dit voortdurend gebeuren wanneer we e-mails en teksten vol grammaticale fouten ontvangen. Dit kan uw professionele en persoonlijke communicatie ernstig schaden. Naast grammatica mis je veel structuur in teksten. Denk aan kopjes, cursieve of vetgedrukte tekst en hoofdletters. Deze informatie is vaak essentieel om de tekst goed te kunnen begrijpen.
 • Word een snellere brailleleerling en -lezer. Brailletypen is slechts een deel van het hele verhaal en hangt nauw samen met lezen in braille. Als u gewend bent braille te schrijven, oefent u tegelijkertijd uw brailleleesvaardigheid. Daarnaast hebben we gemerkt dat het specifiek helpt bij interpunctie en samentrekkingen. Dit komt doordat u ter plekke leert en direct feedback krijgt als u gebruik maakt van een digitale manier van brailletypen.
 • Perfecte en compacte integratie met technologie. Elektronische brailleschrijfmachines hebben perfecte integraties met computers, smartphones en tablets. Dit betekent dat je niet alleen sneller en efficiënter kunt typen op een telefoon of tablet, maar zelfs de hele telefoon of tablet kunt bedienen met braille. Als u bijvoorbeeld de 'h' in braille op een brailletoetsenbord ingedrukt houdt, gaat u naar het startscherm van een telefoon. Dit maakt dit een intuïtieve en efficiënte manier om uw telefoon of tablet te gebruiken. Bovendien zijn brailletoetsenborden zoals de Hable One veel compacter dan een QWERTY-toetsenbord, waardoor u overal een toetsenbord mee kunt nemen.
 • Weeën maken het typen supersnel. Wanneer u begint met typen in braille van graad 2, kunt u samentrekkingen typen . Dit betekent dat u met één combinatie van braillepunten een heel woord of een reeks letters kunt typen. Dit is een manier die typen veel efficiënter maakt dan welk qwerty-toetsenbord dan ook ooit kan doen.
 • Etikettering en snelle notities. Als u ten slotte braille kunt typen, kunt u braillenotities of braillelabels maken die u op elk gewenst moment snel kunt openen. Dit geeft meerdere niveaus van onafhankelijkheid, denk aan het labelen van keukenkruiden, kleding of een snelle herinnering.

Nu we de reden achter de rug hebben: hoe groot is de investering om in braille te leren schrijven? Het korte antwoord: het is moeilijk te zeggen. Het verschilt ongelooflijk per persoon. Over het algemeen is het schrijven van braille een stuk eenvoudiger dan het lezen van braille.

Met de methoden uit deze handleiding zou u het proces moeten kunnen versnellen. We hebben mensen gezien die al na een paar uur braille met een behoorlijke snelheid konden typen, bij anderen duurde het een paar dagen of weken. Uiteindelijk maakt het niet uit,

Braille-alfabet

In feite is braille niet zozeer een alfabet of taal, maar eerder een code. Terwijl talen zich in de loop van de tijd organisch hebben ontwikkeld en voortdurend zijn geëvolueerd, is Braille gebaseerd op een systeem dat in 1824 door Louis Braille werd ontwikkeld. In tegenstelling tot wat je zou denken, heeft dit veel voordelen.

Hierdoor is braille gebaseerd op logica en echt systematisch, wat de snelheid van het leren van braille ten goede komt. Als je dieper in het Alfabet wilt duiken, hebben we hierover een uitgebreide blog geschreven. Het is een prima plek om te beginnen, bijvoorbeeld door uw naam in braille te schrijven!

Verrassend genoeg heeft Braille ook een aantal intuïtieve functies als het gaat om het lezen van braillecijfers en leestekens; we zullen hier in de volgende sectie dieper op ingaan. Hoe werkt het schrijven van braille nu echt?

Hoe te schrijven in braille: verschillende methoden

Als u begint met het schrijven in braille, betekent dit dat u de hulpmiddelen kent die het proces eenvoudiger en effectiever kunnen maken. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste hulpmiddelen die u kunt gebruiken:

1. Verzamel je gereedschap

Voordat u zich gaat verdiepen in het schrijven in braille, is het van cruciaal belang dat u over de juiste hulpmiddelen beschikt. Beschouw dit als uw gereedschapskist voor het schrijven van braille. Het bevat meestal braillepapier, dat dikker is dan gewoon papier om de reliëfpunten vast te houden, en een aantal basisschrijfhulpmiddelen zoals een lei en stylus of een brailleschrijver. Als u deze hulpmiddelen bij de hand heeft, bent u altijd klaar om te oefenen, leren en communiceren in braille.

 • Leisteen en stylus: de basisprincipes van brailleschrijven. De lei en de stylus vormen het klassieke duo voor het schrijven van braille. Beschouw ze als het braille-equivalent van papier en potlood. De leisteen, die van metaal of kunststof kan worden gemaakt, heeft aan één uiteinde een scharnier en is verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Het is uw gids voor waar u de stippen moet plaatsen. De stylus, ongeveer 7,5 cm lang, heeft een metalen punt en een handvat – dit gebruik je om gaten in het papier te maken.

Zo werkt het: u plaatst kartonpapier in de lei en gebruikt de stylus om gaten te maken. Deze gaten vormen de verhoogde stippen die op de tast kunnen worden gelezen. Het is een eenvoudige maar effectieve manier om in braille te schrijven. Er is echter een wending! In tegenstelling tot normaal schrijven, waarbij u van links naar rechts gaat, schrijft u met een lei en stylus de braillecellen in omgekeerde volgorde. Dit betekent dat u van rechts naar links schrijft, dus als u het papier omdraait, leest de braille correct van links naar rechts.

 • Brailleprinters: braille naar het digitale tijdperk brengen. We gaan verder met brailleprinters, een moderner hulpmiddel in de wereld van het brailleschrijven. Deze printers, ook wel embossers genoemd, kunnen op computers worden aangesloten en brailletekst uit digitale documenten afdrukken. Dit is fantastisch voor het produceren van brailleversies van langere teksten of boeken, waardoor geschreven inhoud toegankelijker wordt voor braillelezers.
 • Brailletypemachines: van handmatig tot elektronisch. Ten slotte hebben we brailleschrijfmachines, die zijn onderverdeeld in handmatige en elektronische typen. Een populair voorbeeld is de Perkins Brailler, bekend om zijn duurzaamheid en gebruiksgemak. Met deze typemachines kunt u efficiënter en sneller schrijven in vergelijking met de leisteen en de stylus. De elektronische versies gaan nog een stap verder en bieden functies als digitale opslag en eenvoudige bewerking, waarbij traditioneel brailleschrift wordt gecombineerd met de digitale gemakken van vandaag.

Elk van deze hulpmiddelen heeft zijn plaats in de wereld van brailleschrift. Van de traditionele leisteen en stylus tot de hightech brailleprinters en typemachines: er is een hulpmiddel voor elke behoefte en voorkeur. In het volgende gedeelte gaan we dieper in op de specifieke kenmerken van de brailleschrijver – een belangrijk hulpmiddel voor elke aspirant-brailleschrijver.

Een groene leisteen en stylus gemaakt van plastic

2. Koop een brailleschrijver

Investeren in een brailleschrijver is een belangrijke stap voor iedereen die serieus wil leren schrijven in braille. Het is alsof je in de schrijfwereld een upgrade uitvoert van een basispen naar een vulpen van hoge kwaliteit. Een van de bekendste en meest gebruikte brailleschrijvers is de Perkins Brailler.

De Perkins Brailler is al lange tijd een belangrijk onderdeel van de braillegemeenschap en staat bekend om zijn duurzaamheid en gebruiksvriendelijk ontwerp. Het is net als de klassieke typemachine, maar dan voor woorden in braille. Veel mensen beginnen hun schrijf- en leesreis in braille met dit hulpmiddel, omdat het betrouwbaar en relatief eenvoudig te gebruiken is. Het tactiele karakter van de Perkins Brailler zorgt voor een meer intuïtief leerproces, waardoor het een voorkeurskeuze is voor zowel beginners als ervaren gebruikers.

3. Koop een brailletoetsenbord

Op het gebied van braillegeletterdheid kan het omarmen van moderne technologie een gamechanger zijn. Dit is waar een elektronisch brailletoetsenbord in het spel komt, dat een mix biedt van traditioneel braille met de voordelen van digitale feedback. Als u snel en efficiënt brailleschrift wilt leren schrijven, is het aanschaffen van een elektronisch brailletoetsenbord een slimme zet.

Een van de grootste voordelen van elektronische brailletoetsenborden is de onmiddellijke auditieve feedback die ze geven. Als je typt, hoor je de letter of het teken, wat het leerproces enorm bevordert. Deze functie versnelt niet alleen uw leersnelheid, maar versterkt ook uw geheugen en begrip van brailletekens. Met deze brailletoetsenborden kunt u ook dingen doen zoals het typen van woorden in braile in Microsoft Word of een ander programma.

Een ander belangrijk voordeel is de bruikbaarheid en het dagelijks gebruik. Door een brailletoetsenbord aan te sluiten op uw smartphone, verandert u feitelijk elk sms-bericht, notitie of e-mail in een brailleoefensessie. Dit betekent dat u bij elk gebruik uw braillevaardigheden leert en verbetert, waardoor u het leren naadloos in uw dagelijks leven integreert.

Onder de verschillende beschikbare modellen valt de Hable One op als een uitstekende keuze, vooral voor degenen die nieuw zijn met braille. Het is goedkoper dan veel andere brailleleesregels en zelfs handmatige braillers. De Hable One is ontworpen om gebruiksvriendelijk en toegankelijk te zijn, waardoor het een perfect startpunt is voor beginners. De kosteneffectiviteit en het gebruiksgemak maken het een praktische optie voor iedereen die brailleschrift wil leren kennen zonder een flinke investering te doen.

Dame leert braille typen met Hable One

Aanvullende tips

Woorden leren in braille is een spannende reis, en hier zijn een paar tips om het soepeler en leuker te maken:

 • Leer samen en solliciteer vroeg. Ga er niet alleen mee aan de slag. Door lid te worden van een groep of samen te werken met een buddy, kan het leren van braille leuker en minder intimiderend worden. Het delen van ervaringen en tips met anderen kan het leerproces echt verrijken. Probeer vanaf het begin braille te gebruiken in praktijksituaties. Label dingen in huis of probeer kleine brailleteksten te lezen. Het gebruik van braille in het dagelijks leven helpt u uw vaardigheden te versterken en laat zien hoe handig het kan zijn.
 • Houd je aan een routine. Als het gaat om het leren van braille, is regelmatig oefenen beter dan blokken. Het is beter om elke dag een beetje te oefenen dan jezelf af en toe te overbelasten. Deze gestage, consistente aanpak helpt je soepel vooruitgang te boeken zonder opgebrand te raken. Zorg ervoor dat u dagelijks tijd vrijmaakt voor braille, of u nu leest, schrijft of gewoon vertrouwd raakt met de patronen. Consistentie is hier je vriend.
 • Geef het tijd en beslis dan. Beginnen met braille kan lastig zijn, maar geef het even de tijd voordat u er een besluit over neemt. Maak uzelf vertrouwd met het tastbare aspect van braille. Naarmate u zich er meer in verdiept, zult u begrijpen hoe braille in uw leven past. Braille leren gaat over meer dan alleen lezen en schrijven; het gaat over het verkrijgen van onafhankelijkheid en het openen van nieuwe deuren voor communicatie. Als je na een tijdje merkt dat braille niets voor jou is, is dat helemaal oké. De sleutel is om het een eerlijke kans te geven.

Bedenk dat elke braille-expert als beginner begon. Met geduld, oefening en een beetje teamwerk kunt u van braille ook een waardevol onderdeel van uw leven maken.

Braille-bronnen

 1. Lokale organisaties voor het leren van braille. Over de hele wereld zijn er talloze organisaties die zich inzetten voor het helpen bij het leren van braille. In de VS zijn er onder meer Lighthouses for the Blind , CNIB in Canada en RNIB in Groot-Brittannië. Als u niet zeker weet welke organisatie ter plaatse het beste bij u past, kan Hable u helpen. We hebben een uitgebreide database en zijn slechts een e-mail verwijderd van support@iamhable.com. Neem contact met ons op en wij brengen u in contact met de juiste bronnen bij u in de buurt.
 1. Stichting Braillist. De Braillist Foundation in Groot-Brittannië is een gemeenschap die we zeer bewonderen en waarmee we samenwerken. Ze bieden een scala aan cursussen en steungroepen op maat voor brailleleerlingen. Bijzonder opmerkelijk is hun cursus “Braille voor beginners”, een fantastisch startpunt voor iedereen die nieuw is met braille. Deze cursussen zijn ontworpen om u van de basis tot meer gevorderde niveaus te begeleiden en bieden onderweg ondersteuning en gemeenschap.
 1. Onlineplatforms en hulpmiddelen. In het huidige digitale tijdperk zijn er tal van online platforms en hulpmiddelen die brailleleermiddelen aanbieden. Websites zoals het Hadley Institute for the Blind and Visually Impaired bieden gratis online cursussen en materialen. Bovendien kunnen apps en software zoals Braille Tutor of Braille Coach ongelooflijk nuttig zijn, omdat ze interactieve manieren bieden om uw braillevaardigheden overal te oefenen en te verbeteren.

FAQ

Kunt u met de hand in braille schrijven?

Ja, u kunt braille met de hand schrijven met behulp van hulpmiddelen zoals een lei en een stylus. Deze methode omvat het handmatig creëren van braillepunten op papier.

Schrijft u in braille van links naar rechts?

Wanneer u een lei en een stylus gebruikt, schrijft u braille van rechts naar links, maar de tekst wordt van links naar rechts gelezen als u hem omdraait. Met brailleschrijfmachines en toetsenborden schrijf je van links naar rechts.

Kan braille worden getypt?

Absoluut! Braille kan worden getypt met braille-schrijfmachines, zoals de Perkins Brailler, of elektronische brailletoetsenborden die compatibel zijn met computers en smartphones.

Welke hulpmiddelen worden gebruikt om in braille te schrijven?

Veelgebruikte hulpmiddelen voor het schrijven van braille zijn onder meer de lei en de stylus, brailleschrijfmachines zoals de Perkins Brailler en elektronische brailletoetsenborden.

Heeft u speciaal papier nodig om in braille te schrijven?

Ja, voor het schrijven in braille is doorgaans dikker papier nodig, ook wel braillepapier genoemd, om plaats te bieden aan de verhoogde punten die door brailleschrijfhulpmiddelen worden gecreëerd. Als u wilt weten hoe u braille op papier schrijft, raden wij u aan de stylus te gebruiken.

Hoe schrijf ik braille in Microsoft Word?

Voor het typen van braille in Microsoft Word heeft u een brailleleesregel of brailletoetsenbord nodig. Wanneer u deze op uw computer aansluit, kunt u eenvoudig met deze apparaten typen. Zo typ je braille in Microsoft Word.

Hoe schrijf ik mijn naam in braille?

Bekijk ons ​​artikel met het braille-alfabet en cijfers. Hier vind je het hele alfabet en leer je hoe je je naam schrijft!

Kunt u cijfers in braille typen?

Ja, dat kan. Als je wilt weten hoe je getallen in braille schrijft, bekijk dan ons Braille Alfabet-artikel. In wezen is het hetzelfde als brieven schrijven, maar dan zet je er een brailleteken voor!

Nu u in braille heeft leren schrijven, heeft u uw eerste (en belangrijkste) stap op de reis voltooid. Omdat je al zo ver bent gekomen, zijn we er zeker van dat het je gaat lukken! Weet u niet zeker wat u nu moet doen? Deze artikelen over het “Braille-alfabet” of “Braille lezen” kunnen een goede volgende stap zijn.

Als u niet zeker weet wat u nu moet doen of als u een specifieke vraag wilt beantwoorden, staat ons team van experts altijd klaar om u te helpen. Neem rechtstreeks contact met ons op via support@iamhable.com en wij zullen u begeleiden op uw reis! Nu ligt de bal bij jou, jij hebt dit!

Een persoon die in braille schrijft met behulp van de leisteen en stylus


Labels:
YouTube-reacties lezen met VoiceOver als blinde persoon: een volledige gids

Braille lezen: een gids voor 2024

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.